## Engage NY Eureka Math 4th Grade Module 7 Lesson 4 Answer Key

### Eureka Math Grade 4 Module 7 Lesson 4 Problem Set Answer Key

Use RDW to solve the following problems.
Question 1.
Beth is allowed 2 hours of TV time each week. Her sister is allowed 2 times as much. How many minutes of TV can Beth’s sister watch?

Explanation :
1 hour= 60 minutes
Number of minutes = Number of hours x 60
2 x 60 = 120 minutes
Given, Beth’s sister is allowed 2 as much =
120 x 2 = 240 minutes
Therefore, Beth’s sister can watch TV for 240 minutes i.e, 4 hours

Question 2.
Clay weighs 9 times as much as his baby sister. Clay weighs 63 pounds. How much does his baby sister weigh in ounces?

Explanation :
1 pound = 16 ounces
Which means, 63 pounds = 63 x 16 = 1008 ounces
Given that, Clay weighs 9 times as much as his baby sister
1008 / 9 = 112
Therefore, His baby sister weight 112 ounces.

Question 3.
Helen has 4 yards of rope. Daniel has 4 times as much rope as Helen. How many more feet of rope does Daniel have compared to Helen?

Explanation :
1 yard = 3 feet
Which means, 4 x 3 = 12
Given that, Daniel has 4 times as much rope as Helen
12 x 4 = 48 feet
Now, 48 – 12 = 36
Therefore, Daniel has 36 feet more than Helen.

Question 4.
A dishwasher uses 11 liters of water for each cycle. A washing machine uses 5 times as much water as a dishwasher uses for each load. Combined, how many millilitres of water are used for 1 cycle of each machine?

Explanation:
1 litre = 1000 millilitres
11 litres = 1000 x 11 = 11,000
Given that, a washing machine uses 5 times as much water as a dishwasher
11,000 x 5 = 55,000
Combined, The number of millilitres of water both the machines used for 1 cycle
11,000 + 55,000 = 66,000 millilitres.

Question 5.
Joyce bought 2 pounds of apples. She bought 3 times as many pounds of potatoes as pounds of apples. The melons she bought were 10 ounces lighter than the total weight of the potatoes. How many ounces did the melons weigh?

Explanation :
1 pound = 16 ounces
Which means, 2 pounds of apples = 2 x 16 =32 ounces
Given that,
She bought 3 times as many of potatoes as pounds of apples
3 x 32 ounces = 96 ounces
Also given,
The melons she bought were 10 ounces lighter than the total weight of potatoes
So, 96 – 10 = 86 ounces
Therefore, The weight of melons = 86 ounces

### Eureka Math Grade 4 Module 7 Lesson 4 Exit Ticket Answer Key

Use RDW to solve the following problem.
Brian has a melon that weighs 3 pounds. He cut it into six equal pieces. How many ounces did each piece weigh?

Explanation:
1 pound = 16 ounces
Which means, 3 pounds = 16+16+16 = 48 ounces
Given that, melon is cut into 6 equal parts
So, 48 divided by 6
48 / 6 = 8
Therefore, each piece weighs 8 ounces.

### Eureka Math Grade 4 Module 7 Lesson 4 Homework Answer Key

Use RDW to solve the following problems.
Question 1.
Sandy took the train to New York City. The trip took 3 hours. Jackie took the bus, which took twice as long. How many minutes did Jackie’s trip take?

Explanation :
1 hour = 60 minutes
Given that, The time took for sandy’s trip by train = 3 hours
Number of minutes= number of hours x 60
3 x 60 = 180
Also given, By bus,Jackie’s trip time is twice than Sandy’s trip
180 x 2 = 360
Therefore, the time taken for Jackie’s trip = 360 minutes.

Question 2.
Coleton’s puppy weighed 3 pounds 8 ounces at birth. The vet weighed the puppy again at 6 months, and the puppy weighed 7 pounds. How many ounces did the puppy gain?

Explanation :
Initial weight of the puppy = 3 pounds 8 ounces
1 pound = 16 ounces
3 pounds = 16+16+16 = 48 ounces
Total initial weight : 48 + 8 = 56
Given that, The weight of the puppy after 6 months = 7 pounds
Which means, 7 x 16 = 112
The weight gained by puppy =
112 – 56 = 56
Therefore, the puppy gained 56 ounces.

Question 3.
Jessie bought a 2-liter bottle of juice. Her sister drank 650 millilitres. How many millilitres were left in the bottle?
1 litre = 1000 millilitres
Which means, 2 litres = 1000+1000 = 2000 millilitres
Given that her sister drank 650 millilitres
Now, the quantity of leftover water =
2000 – 650 = 1350
Therefore, The number of millilitres were left in bottle = 1350 millilitres.

Question 4.
Hudson has a chain that is 1 yard in length. Myah’s chain is 3 times as long. How many feet of chain do they have in all?

Explanation :
1 yard = 3 feet
Given that, Myah’s chain is 3 times long than Hudson
So, 1 x 3 = 3 yards
3 yards = 3+ 3+ 3 = 9  feet
The length of the chain they have in both :  3 + 9 = 12
Therefore,  12 feet of chain they have in all.

Question 5.
A box weighs 8 ounces. A shipment of boxes weighs 7 pounds. How many boxes are in the shipment?

Given that,
Each box weighs 8 ounces
The total weight of shipment of boxes = 7 pounds
1 pound = 16 ounces
Which means, 7 pounds = 7 x 16 = 112 ounces
Now, the number of boxes in shipment : 112 / 8 =14
Therefore, total number of boxes in the shipment = 14

Question 6.
Tracy’s rain barrel has a capacity of 27 quarts of water. Beth’s rain barrel has a capacity of twice the amount of water as Tracy’s rain barrel. Trevor’s rain barrel can hold 9 quarts of water less than Beth’s barrel.
a. What is the capacity of Trevor’s rain barrel?
b. If Tracy, Beth, and Trevor’s rain barrels were filled to capacity, and they poured all of the water into a 30-gallon bucket, would there be enough room? Explain.
Given,
The capacity of Tracy’s barrel = 27 quarts
The capacity of Beth’s rain barrel is twice the amount of Tracy
Which means, 27 + 27 = 54 quarts

a.
The capacity of Trevor’s rain barrel is 9 quarts less than Beth’s barrel
Which means, 54 – 9 = 45 quarts
Therefore, the capacity of Trevor’s rain barrel is 54 quarts.

b.
Total capacity of Tracy, Beth and Trevor is 27 + 54 + 45 = 126 quarts
According to given condition, if they are poured into 30 gallon bucket
Now, 1 gallon = 4 quarts
30 gallons = 30 x 4 = 120 quarts
Therefore, there is no enough room in the 30 gallons bucket because there will be a shortage of 6 quarts.