## Engage NY Eureka Math 3rd Grade Module 6 Lesson 4 Answer Key

### Eureka Math Grade 3 Module 6 Lesson 4 Problem Set Answer Key

Question 1.
The chart below shows the number of magazines sold by each student.

 Student Ben Rachel Jeff Stanley Magazines Sold 300 250 100 450 600

a. Use the chart to draw a bar graph below. Create an appropriate scale for the graph.

b. Explain why you chose the scale for the graph.
Answer: The values of magazines are 100,250,300,450,600.
To sort these values we choose the scale of 100 for the graph as most of the values lies on scale of 100 except 250 and 450 which can be placed as mid values

c. How many fewer magazines did Debbie sell than Ben and Stanley combined?
Total magazines debbie sold = 600
Total magazines sold by Ben and Stanley = 300 + 450 = 750
750 – 600 = 150

d. How many more magazines did Debbie and Jeff sell than Ben and Rachel?
Debbie and Jeff sold = 600 + 100 = 700
Ben and Rachel sold = 300 + 250 = 550
700 – 550 = 150

Question 2.
The bar graph shows the number of visitors to a carnival from Monday through Friday.

a. How many fewer visitors were there on the least busy day than on the busiest day?
Least busy day was Thursday with 190 visitors
Most busy day was Wednesday with 430 visitors
Total amount of fewer visitors
430 – 190 = 240

b. How many more visitors attended the carnival on Monday and Tuesday combined than on Thursday and Friday combined?
Combined visitors on Monday and Tuesday =340 +300 =640
Combined visitiors on Thursady and Friday = 190 + 370 = 560
640 – 560 = 80

### Eureka Math Grade 3 Module 6 Lesson 4 Exit Ticket Answer Key

The graph below shows the number of library books checked out in five days.

c. How many books in total were checked out on Wednesday and Thursday?
Answer: Total books checked out on Wednesday and Thursday =  530
Number of libarary books checked out on Wednesday 210
Number of libarary books checked out on Thursday 320
320+210=530

d. How many more books were checked out on Thursday and Friday than on Monday and Tuesday?
Answer:  50 more books were checked out on Thursday and Friday than on Monday and Tuesday
Books checked out on Thursday and Friday = 320 +390 =710
Books checked out on Monday and Tuesday = 350 + 310 = 660
710 – 660 = 50

### Eureka Math Grade 3 Module 6 Lesson 4 Homework Answer Key

Question 1.
Maria counts the coins in her piggy bank and records the results in the tally chart below. Use the tally marks to find the total number of each coin.

a. Use the tally chart to complete the bar graph below. The scale is given.

b. How many more pennies are there than dimes?
Maria has 68 Pennies ans 57 dimes
68-57=11
c. Maria donates 10 of each type of coin to charity. How many total coins does she have left? Show your work.
Answer: Total coins left after charity =171
Penny = 68 -10 = 58
Nickel = 62 -10 = 52
Dime = 57-10 =47
Quarter = 24 – 10 =14

Question 2.
Ms. Hollmann’s class goes on a field trip to the planetarium with Mr. Fiore’s class. The number of students in each class is shown in the picture graphs below.

a. How many fewer boys are on the trip than girls?
Boys are 5 fewer than girls
Total Boys =13 + 14 = 27
Toatl girls = 17 +15 = 32
32 – 27 = 5

b. It costs $2 for each student to attend the field trip. How much money does it cost for all students to attend? Answer: Total cost =$59
Cost for girls on total = $32 Cost for Boys on total =$27

c. The cafeteria in the planetarium has 9 tables with 8 seats at each table. Counting students and teachers, how many empty seats should there be when the 2 classes eat lunch?