Worksheet on Cost Price and Selling Price will help you get acquainted with the concept-related formulas, different models of questions framed on it. Practice the questions on profit and loss available here and if you are ever stuck with any problem you can check our solutions to clear your doubts. 6th Grade Math Students can use this Worksheet on Profit and Loss as a self-assessment to understand your grip on the concept as well as improve on the weak areas accordingly.

Do Read:

## Calculating Profit and Loss Worksheets

**I. **Sam bought 100 books from the shop. He sold them all at a rate of Rs 25 each and made a profit of Rs 60. At what rate did he buy them?

**Solution:**

Given,

The selling price of each book=Rs 25

Profit=Rs 60

The selling price of 100 books=100 × 25=2500

We know that cost price=selling price-profit

The cost price of 100 books=2500 – 60=2440

The cost price of each book=2440/100=24.4

Therefore, the cost price of each book is Rs 24.4.

**II. **An A.c is sold at Rs 30500 at a profit of Rs 950. What was the Cost Price of the A.c?

**Solution:**

Given,

The selling price of A.C=Rs 30500

Profit=Rs 950

The cost price of an A.C=Selling price – Profit

=Rs 30500 – 950

=Rs 29550

Hence, the cost price of an A.C is Rs 29550.

**III. **A Scooty was bought for Rs 35225 and sold at a gain of Rs 5000. Find the Selling Price of the Scooty?

**Solution:**

Given,

The cost price of the Scooty=Rs 35225

Gain=Rs 5000

Selling Price of the scooty=Cost price + Profit

= Rs 35225 + Rs 5000

=Rs 40225

Hence, the selling price of Scooty is Rs 40225.

**IV. **A Tape-Recorder is bought at Rs 900 and sold at a profit of Rs 350 after spending Rs 200 on its repairs. Find the Selling Price?

**Solution:**

Given,

Cost Price Of a Tape-Recorder=Rs 900

Profit=Rs 350

Money Spend for repairs=Rs 200

The total cost price of Tape-Recorder=Rs 900 + Rs 200=Rs 1100

Selling Price of Tape-Recorder=Cost price + Profit

= Rs 1100 + Rs 350

= Rs 1450

Hence, The Selling price of a tape-Recorder is Rs 1450.

**V. **The cost of a toy cycle is Rs 1550 and that of a toy scooter is Rs 12,500. He sold them together for Rs 14,500. Find the cost price of both the toys and his profit?

**Solution:**

Given,

The cost of a toy cycle is= Rs 1550

The cost of a toy scooter is Rs 12,500

The selling price of both toys=Rs 14,500

The total cost price of both the toys=Rs 1550 + Rs 12,500=Rs 14050

Profit=Selling price – cost price

= Rs 14,500 – 14050

=Rs 450

Hence, By selling the toys together we get a profit of Rs 450.

**VI. **A tradesman sold an article at a loss of 10%. If the selling price had been increased by Rs. 100, there would have been a gain of 5%. Find the cost price of the article (in Rs.)?

**Solution:**

Given,

loss=10%

Gain=5%

Cost Price of the article=100

25 units=100

1 unit=100/25

100 units=100/25 × 100

=400

Hence, the cost price of an article is Rs 400.

**VII. **A person purchases 90 chocolates and sells 50 chocolates at a gain of 10% and 40 chocolates at a gain of 20%. If he sold all of them at a uniform profit of 15%, then he would have got Rs. 100 less. Find the cost price of each chocolate?

**Solution:**

Let the C.P of each chocolate be Rs. x.

Then C.P of 90 chocolates =Rs. 90x.

(110/100 × 50x) +(120/100 × 40x)-(115/100 × 9x)=100

(11/10 × 50x)+(6/5 × 40x)-(1.15 × 9x)=100

55x+48x-10.35x=100

103x-10.35x=100

92.65x=100

x=100/92.65

=1.079

Hence, Cost Price of each chocolate is Rs 1.079.

**VIII. **A salesman sold an article at a loss of 30%. if the selling price has been increased by Rs 120, there would have been a gain of 10%. what was the cost price of the article?

**Solution:**

Let the C.P of the article is 100x.

At 30% loss, S.P would be 70x.

After increasing the selling price by 120, S.P=70x+120

Gain is 10%, So S.P=110x.

70x+120=110x.

-40x=-120

x=3.

C.P=100x=100*3=300

Hence, the costprice of the article is Rs 300.

**IX. **A person incurs a 10% loss by selling a watch for Rs 1140. At what price should the watch be sold to earn a 10% profit?

**Solution:**

Let the new selling price be X.

100-loss percentage=1st selling Price

100+ gain percentage=2nd Selling Price

[(100 -10)/1140] = [ (100 + 10)/x ]

90/1140=110/x

9/114=110/x

x=110 × 114/9

x=1393.33

Hence, the selling Price would be Rs 1393.33.

**X. **Find the cost price of an article that is sold for Rs. 250 at a loss of 15%.

**Solution:**

Given,

Selling Price of an article=Rs 250

Loss=15%

Let the cost price be x.

s.p=[100/(100-loss%)]. CP

250=100/85. x

x=250.85/100

=212.5

Hence, the Cost Price of an article is Rs 212.5.

** **