Word Problems on Addition

Word Problems on Addition helps your child to understand the concept of addition deeply. Learn how to read and analyze the statement problems and add the numbers from here. Try to solve the problems given on this page and check whether your solutions are correct or not. You can use Addition with Regrouping or Addition without Regrouping to solve word problems. Hence check out the Addition Problems with the solutions given below and practice as many times as you wish.

Also, Refer:

Simple Word Problems on Addition with Solutions

Example 1.
There are 152 frogs in one pond and 136 frogs in another pond. How many frogs are there in all?

Solution:
Given,
There are 152 frogs in one pond and 136 frogs in another pond.
Now add both numbers to find the total number of frogs are there in the ponds.
152 + 136 = 288
1 5 2
+1 3 6
2 8 8
Thus there are 288 frogs in all.

Example 2.
In a class, there are 45 girls and 35 boys. What is the total strength of boys and girls in the class?

Solution:
Given,
There are 45 girls and 35 boys.
Add 45 and 35 to find the total number of students in a class.
4 5
+3 5
8 0
Thus the total strength of boys and girls in the class is 80.

Example 3.
In a basketball game, 2340 adult tickets and 1258 children tickets are sold. How many tickets are sold altogether?

Solution:
Given that,
In a basketball game, 2340 adult tickets and 1258 children tickets are sold.
2 3 4 0
+1 2 5 8
3 5 9 8
Therefore 3598 tickets were sold in all.

Example 4.
Lilly has 9 beads. She bought another 8 beads. How many beads does she have in all?

Solution:
Given that,
Lilly has 9 beads.
She bought another 8 beads.
9 + 8 = 17
Thus Lilly has 17 beads in all.

Example 5.
David drove 2348 miles to Florida. After 10 days he drove 4486 miles home. How many miles did he drive in all?

Solution:
Given that,
David drove 2348 miles to Florida.
After 10 days he drove 4486 miles home.
Word Problems on Addition img_1
Thus David drove 6834 miles in all.

Example 6.
There are 35,125 bags of wheat, 3,730 bags of gram, and 12500 bags of rice in a store. Find the total number of bags in the store?

Solution:
Given,
There are 35,125 bags of wheat, 3,730 bags of gram, and 12500 bags of rice in a store.
35,125 + 3730 + 12500 = 51,405
Word Problems on Addition img_2
Therefore there are 51405 bags in the store.

Example 7.
Stella has 58 flower pots in her garden. She bought 12 more pots. How many pots are there in her garden?

Solution:
Given,
Stella has 58 flower pots in her garden.
She bought 12 more pots.
5 8
+1 2
7 0
Thus there are 70 pots in her garden.

Leave a Reply