## Engage NY Eureka Math 3rd Grade Module 1 Lesson 8 Answer Key

Eureka Math Grade 3 Module 1 Answer Key

### Eureka Math Grade 3 Module 1 Lesson 8 Problem Set Answer Key

Question 1.

Draw an array that shows 5 rows of 3.

Explanation:

Drawn an array that shows 5 rows of 3 as 5 × 3 as shown above.

Question 2.

Draw an array that shows 3 rows of 5.

Explanation:

Drawn an array that shows 3 rows of 5 as 3 × 5 as shown above.

Question 3.

Write multiplication expressions for the arrays in Problems 1 and 2. Let the first factor in each expression represent the number of rows. Use the commutative property to make sure the equation below is true.

Explanation:

Wrote multiplication expressions for the arrays in Problems 1 and 2 as 5 × 3, 3 × 5 and let the first factor in each expression represent the number of rows.

Used the commutative property to make sure the equation below is true as 5 × 3 = 15, 3 × 5 = 15,

So, 5 × 3 = 3 × 5 is true equals to 15.

Question 4.

Write a multiplication sentence for each expression.

You might skip-count to find the totals. The first one is done for you.

a. 2 threes: __2 × 3 = 6__

b. 3 twos: _________________

c. 3 fours: ________________

d. 4 threes: ________________

e. 3 sevens: ________________

f. 7 threes: ________________

g. 3 nines: _________________

h. 9 threes: ________________

i. 10 threes: _______________

b. 3 twos : 3 x 2 = 6,

Explanation:

Given 3 twos, 3 multiplied by 2 gives 6,

So, 3 × 2 = 6.

c. 3 fours: 3 × 4 = 12,

Explanation:

Given 3 fours, 3 multiplied by 4 gives 12,

So, 3 × 4 = 12.

d. 4 threes: 4 × 3 = 12,

Explanation:

Given 4 threes, 4 multiplied by 3 gives 12,

So, 4 × 3 = 12.

e. 3 sevens: 3 x 7 = 21,

Explanation:

Given 3 sevens, 3 multiplied by 7 gives 21,

So, 3 × 7 = 21.

f. 7 threes: 7 × 3 = 21,

Explanation:

Given 7 threes, 7 multiplied by 3 gives 21,

So, 7 × 3 = 21.

g. 3 nines: 3 × 9 = 27,

Explanation:

Given 3 nines, 3 multiplied by 9 gives 27,

So, 3 × 9 = 27.

h. 9 threes: 9 × 3 = 27,

Explanation:

Given 9 threes, 9 multiplied by 3 gives 27,

So, 9 × 3 = 27.

i. 10 threes: 10 x 3 =30,

Explanation:

Given 10 threes, 10 multiplied by 3 gives 30,

So, 10 × 3 = 30.

Question 5.

Find the unknowns that make the equations true.

Then, draw a line to match related facts.

a. 3 + 3 + 3 + 3 + 3 = _________

b. 3 × 9 = _________

c. 7 threes + 1 three = _________

d. 3 × 8 = _________

e. _________ = 5 × 3

f. 27 = 9 × _________

a. 3 + 3 + 3 + 3 + 3 = 15,

Explanation:

Given 3 + 3 + 3 + 3 + 3 adding 3, 5 times gives 15,

So 3 + 3 + 3 + 3 + 3 = 15.

b. 3 × 9 = 27,

Explanation:

Given 3 × 9, 3 multiplied by 9 gives 27,

So 3 × 9 = 27.

c. 7 threes + 1 three = 8 threes = 24,

Explanation:

Given 7 threes + 1 three = 7 × 3 + 1 × 3 = 21 + 3 = 24,

So, 7 threes + 1 three = 8 threes = 24.

d. 3 × 8 = 24,

Explanation:

Given 3 × 8, 3 multiplied by 8 gives 24,

So 3 × 8 = 24.

e. 15 = 5 × 3,

Explanation:

Given 5 × 3, 5 multiplied by 3 gives 15,

So 15 = 5 × 3.

f. 27 = 9 × 3

Explanation:

Given 27 = 9 × ___, Lets take missing number as x,

27 = 9 × x, So x = 27 ÷ 9 = 3, So 27 = 9 × 3.

Question 6.

Isaac picks 3 tangerines from his tree every day for 7 days.

a. Use circles to draw an array that represents the

tangerines Isaac picks.

Explanation:

Given Isaac picks 3 tangerines from his tree every day for 7 days.

a. Used circles to draw an array that represents the tangerines Isaac picks as 3 × 7 as shown above.

b. How many tangerines does Isaac pick in 7 days?

Write and solve a multiplication sentence to find the total.

Isaac picks 21 tangerines in 7 days,

Multiplication sentence to find the total is 3 x 7 = 21.

Explanation:

Wrote and solved a multiplication sentence to find the total as 3 x 7 = 21, therefore Isaac picks 21 tangerines in 7 days.

c. Isaac decides to pick 3 tangerines every day for 3 more days.

Draw x’s to show the new tangerines on the array in Part (a).

Explanation:

Given Isaac decides to pick 3 tangerines every day for 3 more days.

Drawn x’s to show the new tangerines on the array in Part (a) as shown above in the picture.

d. Write and solve a multiplication sentence to find the total number of tangerines Isaac picks.

Multiplication sentence is 3 x 10 = (3 × 7) + (3 × 3) = 21 + 9 = 30,

The total number of tangerines Isaac picks are 30,

Explanation:

Wrote and solved a multiplication sentence as

3 x 10 = (3 × 7) + (3 × 3) = 21 + 9 = 30,

Therefore the total number of tangerines Isaac picks are 30.

Question 7.

Sarah buys bottles of soap. Each bottle costs $2.

a. How much money does Sarah spend if she buys 3 bottles of soap?

_____$2_____ × ____3______ = $___6_____

b. How much money does Sarah spend if she buys 6 bottles of soap?

_____$2_____ × _____6_____ = $__12______

a. Sarah spends $6 if she buys 3 bottles of soap,

Explanation:

Given Sarah buys bottles of soap. Each bottle costs $2,

So money spent by Sarah if she buys 3 bottles of soap are

$2 × 3 = $6.

b. Sarah spends $12 if she buys 6 bottles of soap,

Explanation:

Given Sarah buys bottles of soap. Each bottle costs $2,

So money spent by Sarah if she buys 6 bottles of soap are $2 × 6 = $12.

### Eureka Math Grade 3 Module 1 Lesson 8 Exit Ticket Answer Key

Mary Beth organizes stickers on a page in her sticker book.

She arranges them in 3 rows and 4 columns.

a. Draw an array to show Mary Beth’s stickers.

b. Use your array to write a multiplication sentence to find Mary Beth’s total number of stickers.

c. Label your array to show how you skip-count to solve your multiplication sentence.

d. Use what you know about the commutative property to write a different multiplication sentence for your array.

a.

Explanation:

Given Mary Beth organizes stickers on a page in her sticker book. She arranges them in 3 rows and 4 columns.

Drawn an array as 3 × 4 to show Mary Beth’s stickers.

b. Mary Beth’s total number of stickers are 12,

Explanation:

Used my array to write a multiplication sentence as 3 × 4 = 12, in finding Mary Beth’s total number of stickers.

c.

Explanation:

Labeled my array to show skip-count to 12 and solved my multiplication sentence as 3 x 4 = 12.

d. Commutative property to write a different multiplication sentence for my array is 3 × 4 = 4 x 3,

Explanation:

Used what I know about the commutative property to write a different multiplication sentence for my array as

3 × 4 = 4 x 3.

### Eureka Math Grade 3 Module 1 Lesson 8 Homework Answer Key

Question 1.

Draw an array that shows 6 rows of 3.

Explanation:

Drawn an array that shows 6 rows of 3 as 6 × 3 as shown above.

Question 2.

Draw an array that shows 3 rows of 6.

Explanation:

Drawn an array that shows 3 rows of 6 as 3 × 6 as shown above.

Question 3.

Write multiplication expressions for the arrays in Problems 1 and 2. Let the first factor in each expression represent the number of rows. Use the commutative property to make sure the equation below is true.

Explanation:

Wrote multiplication expressions for the arrays in Problems 1 and 2 as 6 × 3, 3 × 6 and let the first factor in each expression represent the number of rows.

Used the commutative property to make sure the equation below is true as 6 × 3 = 18, 3 × 6 = 18,

So, 6 × 3 = 3 × 6 is true equals to 18.

Question 4.

Write a multiplication sentence for each expression.

You might skip-count to find the totals. The first one is done for you.

a. 5 threes: __5 × 3 = 15__

b. 3 fives: __________________

c. 6 threes: ________________

d. 3 sixes: ___________________

e. 7 threes: __________________

f. 3 sevens: __________________

g. 8 threes: ________________

h. 3 nines: _________________

i. 10 threes: _______________

b. 3 fives: 3 × 5 = 15,

Explanation:

Given 3 fives, 3 multiplied by 5 gives 15,

So, 3 × 5 = 15.

c. 6 threes: 6 × 3 = 18,

Explanation:

Given 6 threes, 6 multiplied by 3 gives 18,

So, 6 × 3 = 18.

d. 3 sixes: = 3 × 6 = 18,

Explanation:

Given 3 sixes, 3 multiplied by 6 gives 18,

So, 3 × 6 = 18.

e. 7 threes: 7 × 3 = 21,

Explanation:

Given 7 threes, 7 multiplied by 3 gives 21,

So, 7 × 3 = 21.

f. 3 sevens: 3 × 7 = 21,

Explanation:

Given 3 sevens, 3 multiplied by 7 gives 21,

So, 3 × 7 = 21.

g. 8 threes: 8 × 3 = 24,

Explanation:

Given 8 threes, 8 multiplied by 3 gives 24,

So, 8 × 3 = 24.

h. 3 nines: 3 × 9 = 27,

Explanation:

Given 3 nines, 3 multiplied by 9 gives 27,

So, 3 × 9 = 27.

i. 10 threes: 10 × 3 = 30,

Explanation:

Given 10 threes, 10 multiplied by 3 gives 30,

So, 10 X 3 = 30.

Question 5.

Find the unknowns that make the equations true. Then, draw a line to match related facts.

a. 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 = _________

b. 3 × 5 = _________

c. 8 threes + 1 three = _________

d. 3 × 9 = _________

e. _________ = 6 × 3

f. 15 = 5 × _________

a. 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 = 18,

Explanation:

Given 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 adding 3, 6 times gives 18,

So 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 3 = 18.

b. 3 × 5 = 15,

Explanation:

Given 3 × 5, 3 multiplied by 5 gives 15,

So 3 × 5 = 15.

c. 8 threes + 1 three =9 threes = 27,

Explanation:

Given 8 threes + 1 three = 8 × 3 + 1 × 3 = 24 + 3 = 27,

So, 8 threes + 1 three = 9 threes = 27.

d. 3 × 9 = 27,

Explanation:

Given 3 × 9, 3 multiplied by 9 gives 27,

So 3 × 9 = 27.

e. 18 = 6 × 3,

Explanation:

Given 6 × 3, 6 multiplied by 3 gives 18,

So 18 = 6 × 3.

f. 15 = 5 × 3,

Explanation:

Given 15 = 5 × ___, Lets take missing number as x,

15 = 5 × x, So x = 15 ÷ 5 = 3, So 15 = 5 × 3.

Question 6.

Fernando puts 3 pictures on each page of his photo album.

He puts pictures on 8 pages.

a. Use circles to draw an array that represents the total number of pictures in Fernando’s photo album.

b. Use your array to write and solve a multiplication sentence to find Fernando’s total number of pictures.

c. Fernando adds 2 more pages to his book. He puts 3 pictures on each new page. Draw x’s to show the new pictures on the array in Part (a).

d. Write and solve a multiplication sentence to find the new the total number of pictures in Fernando’s album.

a.

Explanation:

Given Fernando puts 3 pictures on each page of his photo album.

He puts pictures on 8 pages.

a. Used circles to draw an array that represents the total number of pictures in Fernando’s photo album as 3 X 8.

b. Multiplication sentence for Fernando’s total number of pictures is 3 X 8 = 24,

Explanation:

Used my array to write and solve a multiplication sentence to find Fernando’s total number of pictures as 3 X 8 = 24.

c.

Explanation:

Fernando adds 2 more pages to his book. He puts 3 pictures on each new page. Drawn x’s to show the new pictures on the array in Part (a) as shown above.

d. Multiplication sentence is 3 x 10 =

(3× 8) + (3 × 2) = 24 + 6 = 30,

The new total number of pictures in Fernando’s album are 30,

Explanation:

Wrote and solved a multiplication sentence as

3 x 10 = (3 × 8) + (3 × 2) = 24 + 6 = 30,

Therefore the new total number of pictures in Fernando’s album are 30.

Question 7.

Ivania recycles. She gets 3 cents for every can she recycles.

a. How much money does Ivania make if she recycles 4 cans?

____3______ × ___4_______ = ___12_____ cents

b. How much money does Ivania make if she recycles 7 cans?

____3______ × ____7______ = ____21____ cents

a. Ivania makes 12 cents if she recycles 4 cans,

Explanation:

Given Ivania recycles and she gets 3 cents for every can she recycles,

So money Ivania makes if she recycles 4 cans is

3 cents × 4 = 12 cents.

b. Ivania makes 21 cents if she recycles 7 cans,

Explanation:

Given Ivania recycles and she gets 3 cents for every can she recycles,

So money Ivania makes if she recycles 7 cans is

3 cents × 7 = 21 cents.