## Engage NY Eureka Math 6th Grade Module 1 Lesson 27 Answer Key

### Eureka Math Grade 6 Module 1 Lesson 27 Example Answer Key

Example 1.

Solve the following three problems.

Write the words PERCENT, WHOLE, or PART under each problem to show which piece you were solving for.

60% of 300 = ____________ 60% of ____________ = 300 60 out of 300 = ____________ %

____________________ ____________________ ____________________

Answer:

How did your solving method differ with each problem?

Answer:

Solutions will vary. A possible answer may include: When solving for the part, I need to find the missing number in the numerator. When solving for the whole, I solve for the denominator. When I solve for the percent, I need to find the numerator when the denominator is 100.

### Eureka Math Grade 6 Module 1 Lesson 27 Exercise Answer Key

Exercise 1.

Use models, such as 10 × 10 grids, ratio tables, tape diagrams, or double number line diagrams, to solve the following situation.

Priya is doing her back-to-school shopping. Calculate all of the missing values in the table below, rounding to the nearest penny, and calculate the total amount Priya will spend on her outfit after she receives the indicated discounts.

Answer:

What is the total cost of Priya’s outfit?

Answer:

Shirt 25% = \(\frac{25}{100}=\frac{1}{4}=\frac{11}{44}\) The discount is $11. The cost of the shirt is $33 because $44 – $11 = $33.

Pants 30% = \(\frac{30}{100}=\frac{15}{50}\) The original price is $50. The price of the pants is $35 because $50 – $15 = $35.

Shoes 15% = \(\frac{15}{100}=\frac{3}{20}=\frac{9}{60}\) The original price is $60. The cost of the shoes is $51 because $60 – $9 = $51.

Necklace 10% = \(\frac{1}{10}=\frac{2}{20}\) The discount is $2. The cost of the necklace is $18 because $20 – $2 = $18.

Sweater 20% = \(\frac{20}{100}=\frac{1}{5}=\frac{7}{35}\) The original price is $35. The cost of the sweater is $28 because $35 – $7 = $28.

The total outfit would cost the following: $33 + $35 + $51 + $18 + $28 = $165.

### Eureka Math Grade 6 Module 1 Lesson 27 Problem Set Answer Key

Question 1.

Mr. Yoshi has 75 papers. He graded 60 papers, and he had a student teacher grade the rest. What percent of the papers did each person grade?

Answer:

Mr. Yoshi graded 80% of the papers, and the student teacher graded 20%.

Question 2.

Mrs. Bennett has graded 20% of her 150 student’s papers. How many papers does she still need to finish grading?

Answer:

Mrs. Bennett has graded 30 papers. 150 – 30 = 120. Mrs. Bennett has 120 papers left to grade.

### Eureka Math Grade 6 Module 1 Lesson 27 Exit Ticket Answer Key

Jane paid $40 for an item after she received a 20% discount. Jane’s friend says this means that the original price of the item was $48.

a. How do you think Jane’s friend arrived at this amount?

Answer:

Jane’s friend found that 20% of 40 is 8. Then she added $8 to the sale price: 40 + 8 = 48. Then she determined that the original amount was $48.

b. Is her friend correct? Why or why not?

Answer:

Jane’s friend was incorrect. Because Jane saved 20%, she paid 80% of the original amount, so that means that 40 is 80% of the original amount.

The original amount of the item was $50.