Worksheet on the Application of Overhead Expenses will help the students to find various questions on the Application of Overhead Expenses concept. We provide all of our worksheets for free. Take the reference of our worksheets and get the practice experience with them. An in-depth explanation along with answers and images are given on this page. Also, various methods are included to solve different problems on the Application of Overhead Expenses. Therefore, practice every problem and get complete knowledge on the entire concept.

Also, find

## Application of Overhead Expenses Worksheets

Check out the below problems which are available along with solutions. Practice all the problems on your own to get a grip on the complete concept.

1. A trader from Canada purchases a electrical rice cooker at a price of $8,000 and pays $500 on its maintenance and transportation. He then sells it for $11,000 to a customer. Find the profit/loss faced by him. Also, find the percent for the same.

**Solution:**

Given that a trader from Canada purchases a electrical rice cooker at a price of $8,000 and pays $500 on its maintenance and transportation.

Therefore, the total cost to purchase an electrical rice cooker is $8,000 + $500 = $8,500

The cost price = $8,500

He then sells it for $11,000 to a customer.

Selling Price = $11,000

Now, subtract the cost price from the Selling Price to know he gained profit or loss.

Selling Price – cost price = $11,000 – $8,500 = $2,500

So, he gained profit of $2,500.

Now, find the Profit percentage.

Profit percentage = (Profit/Cost Price) × 100 = ($2,500/$8,500) × 100 = 29.41%

Therefore, the profit faced by him on selling the electrical rice cooker is $2,500 and the profit percentage is 29.41%.

2. A trader from India buys 2 carrom board sets for $2000 and $2500 respectively. He spends $200 on the overall transportation of the sets. He then sells them in India for $2,500 and $2,300 respectively. Find the overall profit/loss faced by the trader. Also, find the percent for the same.

**Solution:**

Given that a trader from India buys 2 carrom board sets for $2000 and $2500 respectively. Also, he spends $200 on the overall transportation of the sets.

Therefore, the total cost to purchase of 2 carrom board sets is $2,000 + $2,500 + $200 = $4,700

The cost price = $4,700

He then sells them in India for $2,500 and $2,300 respectively.

Then, the total Selling Price = $2,500 + $2,300 = $4,800

Now, subtract the selling price from the cost Price to know the profit he gained.

Selling Price – cost price = $4,800 – $4,700 = $100

So, he gained profit of $100.

Now, find the Profit percentage.

Profit percentage = (Profit/Cost Price) × 100 = ($100/$4,700) × 100 = 2.12%

Therefore, the profit faced by him on selling the electrical rice cooker is $100 and the profit percentage is 2.12%.

3. A shopkeeper from Canada buys some electronic gadgets from Sydney at a price of $15,000 and takes them back to Canada by paying $1,000. There he sells them for $18,000. Find the overall profit/loss faced by the trader. Also, find the percent for the same.

**Solution:**

Given that a shopkeeper from Canada buys some electronic gadgets from Sydney at a price of $15,000 and takes them back to Canada by paying $1,000.

Therefore, the total cost to purchase some electronic gadgets is $15,000 + $1,000 = $16,000

The cost price = $16,000

He then sells them for $18,000.

Then, the total Selling Price = $18,000

Now, subtract the selling price from the cost Price to know the profit he gained.

Selling Price – cost price = $18,000 – $16,000 = $2,000

So, he gained profit of $2,000.

Now, find the Profit percentage.

Profit percentage = (Profit/Cost Price) × 100 = ($2,000/$16,000) × 100 = 12.5%

Therefore, the profit faced by him on selling some electronic gadgets is $2,000 and the profit percentage is 12.5%.

4. A trader buys 12 pens for Rs100 each and the overhead expenses were Rs20 per pen. If he makes Rs30 profit on each pen. Determine the selling price of each pen and the overall selling price of the pens.

**Solution:**

Given that a trader buys 12 pens for Rs100 each and the overhead expenses were Rs20 per pen.

If one pen cost is Rs 100, then 12 pens cost is 12 × Rs 100 = Rs 1,200

The overhead expenses per pen are Rs20. For 12 pens, the overhead expenses are 12 × Rs 20 = Rs 240

Single pen cost price is Rs100 + Rs 20 = Rs 120

The total cost price of pens = Rs1,200 + Rs 240 = Rs 1440

If he makes Rs30 profit on each pen. So, the profit on 12 pens is 12 × Rs 30 = Rs 360

Now, find the selling price of each pen.

Profit = Selling price – Cost price

The selling price of each pen = Profit + Cost price

selling price of each pen = Rs30 + Rs 120 = Rs 150

Now, find the selling price of all pens.

Profit = Selling price – Cost price

The selling price of all pens = Profit + Cost price

selling price of all pens = Rs 360 + Rs 1440 = Rs 1800

Therefore, the selling price of each pen is Rs 150 and the overall selling price of the pens is Rs 1800.

5. A shopkeeper buys 10 bike toys for $200 each. He spends $10 as overhead expenses for each bike toy. He faces a loss of $20 on each of these bike toys. Determine the selling price of each bike toy and the overall selling price of the bike toys.

**Solution:**

Given that a shopkeeper buys 10 bike toys for $200 each. He spends $10 as overhead expenses for each bike toy.

If one bike toy cost is $200, then 10 bike toys cost is 10 × $200 = $2000

The overhead expenses per bike toy are $20. For 10 bike toys, the overhead expenses are 10 × $ 20 = $ 200

Single bike toy cost price is $200 + $ 20 = $220

The total cost price of bike toys = $2000 + $ 200 = $ 2200

He faces a loss of $20 on each of these bike toys. So, the loss on 10 bike toys is 10 × $20 = $200

Now, find the selling price of each bike toy.

Loss = Cost price – Selling price

The selling price of each bike toy = Cost price – Loss

selling price of each bike toy = $220 – $20 = $200

Now, find the selling price of all bike toys.

Loss = Cost price – Selling price

The selling price of all bike toys = Cost price of all bike toys – Loss on all bike toys

selling price of all bike toys = $ 2200 – $200 = $2000

Therefore, the selling price of each bike toy is $200 and the overall selling price of the bike toys is Rs $2000.

6. A trader bought water bottles for $300 and spent $10 on their packaging. He sells them for $700. Find the profit/ loss percent faced by him.

**Solution:**

Given that a trader bought water bottles for $300 and spent $10 on their packaging.

Therefore, the total cost to bought water bottles is $300 + $10 = $310

The cost price = $310

He then sells it for $700.

Selling Price = $700

Now, subtract the cost price from the Selling Price to know he gained profit or loss.

Selling Price – cost price = $700 – $310 = $390

So, he gained profit of $390.

Now, find the Profit percentage.

Profit percentage = (Profit/Cost Price) × 100 = ($390/$310) × 100 = 125.80%

Therefore, the profit percent faced by him is 125.80%.

7. A shopkeeper from Canada bought some home appliances for $30,000. He spends $600 on its transportation. He sells them at a profit of 10%. Find the selling price and profit gained by the shopkeeper.

**Solution:**

Given that a shopkeeper from Canada bought some home appliances for $30,000. He spends $600 on its transportation.

Therefore, the total cost to bought some home appliances is $30,000 + $600 = $30,600

The cost price = $30,600

He sells them at a profit of 10%.

Now, find the profit.

Profit% = Profit/CP × 100

Substitute the Profit% and Cost Price in the above formula.

10 = Profit/$30,600 × 100

Profit = 10/100 × $30,600

Profit = $3,060

Now, find the Selling Price.

Profit = Selling price – Cost price

Substitute the Profit and Cost Price in the above formula.

Profit = Selling price – Cost price

Selling price = Profit + Cost price

Selling price = $3,060 + $30,600 = $33,660

Therefore, the profit gained by the shopkeeper is $3,060 and the Selling price on the home appliances is $33,660.

8. A trader purchases some electronic products from a retailer for Rs 30,000. He spends Rs 500 on the maintenance of the products. He then sells them for Rs 65,000. Determine the profit/loss. Also, find the percent for the same.

**Solution:**

Given that a trader purchases some electronic products from a retailer for Rs 30,000. He spends Rs500 on the maintenance of the products.

Therefore, the total cost to purchase some electronic products is Rs 30,000 + Rs 500 = Rs 35,000

The cost price = Rs 35,000

He then sells them for Rs 65,000.

Then, the total Selling Price = Rs 65,000.

Now, subtract the selling price from the cost Price to know the profit he gained.

Profit = Selling price – Cost price

Selling Price – cost price = Rs 65,000 – Rs 35,000 = Rs 30,000

So, he gained profit of Rs 30,000.

Now, find the Profit percentage.

Profit percentage = (Profit/Cost Price) × 100 = (Rs 30,000/Rs 35,000) × 100 = 85.71%

Therefore, the profit faced by him on selling some electronic products is Rs 30,000 and the profit percentage is 85.71%.